Rubriky
Nezařazené

VIZUÁLNÍ ZÁPISNÍK

OCHUTNÁVKY NEKONEČNA

Svět nelze uchopit jako celek. Všeobsažnost světa ale lze rozdrobit fotografováním tak, že může být po kouscích přivlastňován. Tento web je toho svědectvím. Je to fotografické obžerství, je to rozkoš z hromadění známá všem sběratelům, ochutnávky z nekonečna, ke kterému fotografie otevírají cestu.

Na začátku byly moje první digitální fotografie květin, které měly asi tak trochu nahrazovat ztracený herbář, který jsem si dělal v dětství. A také fotografie motýlů, náhrada těch, za jejichž pestrými křídly jsem se honil jako kluk na loukách u babičky (tehdy jich bylo, na rozdíl od dneška, na loukách plno). Dnes je to nostalgická náhrada ztraceného a nepřítomného.

Časem se web rozrostl o dokumenty pražského Jižního Města, kde jsem již více než 45 let doma. Padesát šest konceptuálně sestavených sérií fotografií prezentuje konstituující prvky sídliště ve stavu na počátku nového milénia.

Významnou součástí webu se stal můj soukromý Orbis pictus – rubrika Komponenty. Třídí a srovnává funkčně si odpovídající prvky – okna, dveře, portály, štíty, klenby, schodiště, klepadla, kliky – a prezentuje je v mozaikách, kde defilují ve své tvarové a slohové pestrosti. Uspořádání příbuzných prvků různé provenience vedle sebe umožňuje srovnávání jejich evoluce řízené technologickým rozvojem a módou napříč prostorem a časem.

Jan Krhovský (krhojan@seznam.cz)

1 komentář u „VIZUÁLNÍ ZÁPISNÍK“

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *